5 primera iz realnog života primene Blockchain tehnologije izvan domena kriptovaluta – Moderan Marketing

Reči koje obično prate blockchain tehnologiju su – Uskoro stiže!

Većina ljudi znaju za blockchain tehnologiju kao nešto što stoji iza kriptovaluta Bitcoin i Ethereum.

Ali osim kriptovaluta, blockchain ima i smisaonu upotrebu koja zahteva napromenljivu evidenciju aktivnosti.

U većini rasprava blockchain se uzdiže do nebeskih visina i označava kao najnaprednija tehnologija koja utiče na sve aspekte života od glasanja, preko zdravstvenih podataka, pametnog oružja, trgovanja akcijama pa to transport robe i nadalje.

Postoji masa hipotetičkih primera upotreba blockchain tehnologije, stoga treba prikaziti praktičnu primenu ove napredne tehnologije.

Stoga, 5 primera primene blockchain tehnologije su:

1. Arcade City

Peer-to-peer ridesharing zasnovana na blockchain

Arcade City je nova peer-to-peer usluga prevoza putnika na osnovu principa podele troškova vožnje. Ona remeti remetioca jer ‚udara‘ na Uber i Lyft tako što eliminiše posrednika i štiti prava osoba koje prevoze, i zasnovana je na Ethereum blockchain.

Mnogi vozači imaju negativna iskustva sa Uber i Lyft. Arcde City to eliminiše jer ima daje potpunu autonomiju jer sami određuju cene, način plaćanja, formiraju zajednice sa ostalim vozačima i mogu imati otvorenu komunikaciju sa putnicima unutar aplikacije.

2. Helperbit

Prikupljanje donacija zasnovano na blockchain.

Helperbit je sajt za prikupljanje donacija koje pomažu globalne inicijative za unapređenje života u zemljama u razvoju i zemljama koje su zadesili katastrofe.

Projekti koji se trenutno pomažu idu od pomaganje područjima pogođenima zemljotresima, preko opismenjavanja dece u Papua Nova Gvineja pa sve do istraživanja Severnog pola.

Vezivanja svake donacije i transakcije za blockchain donosi ekonomsku transparentnost.

Korupcija i nenamensko trošenje sredstava su, nažalost, česti slučajevi pri prikupljanje dobrotvornih sredstava.

Stoga Helperbit prikupljena sredstva direktno dovodi do ugroženih putem decentralizacije prikupljanja sredstava.

3. Boeing

IoT blockchain podržne operacije linije za montažu proizvoda.

Nisu samo start-upovi i dobrotvorne organizaciej prihvatile blockchain već i velike svetske korporacije poput Boeing jer pri izradi aviona i sastavljanje istih treba pratiti kretanje na stotinu delova i imati nadzor na stotinama operacija kako bi se došlo do finalnog proizvoda.

IoT zasnovan na blockchain potpomaže saradnju mnogi grupa koje učestvuju u kreiranje finalnog proizvoda i donosi transparentnost kroz čitav proces sastavljanja delova.

4. Medicalchain

Digitalizovani zdravstveni podaci i podeljeni pristup na bazi blockchain.

Zdravstvo zahteva neki potres. Ne samo da su cene previsoke i rast li rastu, već industrija je opterećena pogrešnim dijagnozama, užasnim korisničkim iskustvom, nedovoljnom bezbednošću pacijenata.

Mnogo toga može biti ispravljeno boljim korišćenjem podataka o pacijentima.

Medicalchain koristi blockchain tehnologiju kako bi na siguran način čuvao podatke o pacijentima i omogućio siguran, distribuiran pristup doktorima, bolnicama, apotekatima, svim činiocima u zdravstvenom sistemu, kako bi što je brže moguće se pružila pomoć pacijentu.

Medicalchain radi zajedno sa komplementarnom telemedicinskom platformom MyClinic.com.

Ovo je još na početku i test fazi i u saradnji i sa pacijentima i sa pružaocima zdravstvenih usluga, ovo će doneti značajne rezultate i poboljšanja.

Studije pokazuje da će izmeniti i unaprediti neefikasnu industriju.

5. CargoConX

Blockchain za logistiku i transportnu industriju.

CargoConX ima glavnu prodajnu tačku da omogućava transportnim kompanijama da ‚uberizuju‘ slobodan prostor u transportnim kontejnerima.

Da bi funkcionisali efikasno i korektno, CargoConX na bazi blockchain koristi ugovorne obaveze da bi podigao tačnost između svih partnera u procesu transporta roba.

Često se kaže da će blockchain promeniti svet ali nije baš sve to tako brzo i jevtino.

Blockchain projekti zahtevaju vreme da bi prikupili sredstva, stekli korisnike i izgradili se pre nego što ih neko ne iskopira.

Vreme će pokazati šta će postati realnost a šta će ostati nedosanjani san.

Postavi komentar