4 izazova za IoT – Moderan Marketing

Bezbednost i privatnost su kritični izazovi sa kojima se razvoj IoT suočava.

Postoje 4 izazova da načine IoT sigurnijim.

U 2017. godini IoT je tu i kompanije poput Google i Amazon se trude i žure da postanu startna mesta i oslonci za ovaj revolucionarni koncept. Predviđanja su da će 2020. godine milijarde uređaja biti povezano i to se odnosi na sve moguće vrste uređaja, od računara, mobilnih telefona sve do uređaja za nadgledanje beba.

Ali svaki povezani uređaj povećava zabrinutost za privatnost i bezbednost koji okružuju IoT.

Ovo se odnosi od hakovanja i krađe naših podataka, preko uznemiravanja i pretnji našim životima pa do toga da korporacije dođu do svih podataka o našem potrošačkom ponašanju.

Napredak IoT će se nastaviti i neće skoro stati što donosi izazove za broj povezanih uređaja.

Biznisi moraju da uzmu u obzir te izazove.

1.Više uređaja, više problema.

Broj povezanih uređaja eksponencijalno raste. I vreme donosi da firewall mora da zaštite sve veći broj uređaja sa što širim načinom i svrhom upotrebe.

Zbog velikog broja povezanih uređaja raste i broj potencijalnih upada hakera. To ide do narušavanja bezbednosti i zloupotrebe vašeg računara i smartfona, pa u moderno vreme upada u sistem samovozaćih vozila. A hakeri mogu ‚upasti‘ i u proste stvari poput baby monitora i zagorčati Vam život.

2. Updatei, Updatei, Updatei

Kako je IoT postala realnost, moramo da brinemo o zaštiti sve više uređaja. Ali tu nastaje problem jer kompanije koje proizvode te uređaje ne vrše update uređaja redovno i često i time smo sve više izloženiji riziku.

Uređaj koji je bio potpuno siguran kad smo ga kupili, sa protokom vremena postaje ranjiviji i hakerima se olakšava zanimacija tj. posao.

3. Zaštita Vaših podataka od korporacija

Hakeri jesu opasni ali opasnije su kompanije koje proizvode povezane uređaje.

Oni podatke o Vama mogu iskoristiti tako da ih prodaju kompanijama koji putem marketinga žele da dopru do Vas. Naročito je opasna zloupotreba Vaših podataka prilikom transfera novca.

Ovde je jedina zaštita da proučite pravila korišćenja i odbijete da koristite uređaje koji imaju nejasna pravila upotrebe Vaših podataka.

4. Lenji potrošači

Skoro svi računari imaju automatske update jer korisnici su toliko lenji da ih mrzi na načine i osnovne, minimalne radnje kako bi njihov uređaj bio u skladu sa novostima i zaštitom.

Kompanije i vlade uzimaju opasnosti koje donosi IoT veoma ozbiljno i predano rade na tome. Ali Vaša sigurnost počinje od Vas. Ako Vi ne vodite računa o sebi, niko drugi neće!

IoT donosi mnogo mogućnosti i prednosti i u mnogome olakšava življenje, ali se opasnosti moraju uzeti i obzir i adekvatno tome ponašati.

Postavi komentar