Kada AI sretne SEO – Moderan Marketing

Ovo nije scenario za drugi deo filma Kad je Hari sreo Seli, već tekst o tome kako je Veštačka inteligencija (AI) unela značajne promene u marketing industriju, a posebno izmenila SEO.

SEO evoluira.

Ali to nije nikakva novost jer su konstantne promene algoritama i svih povezanih faktora, svakodnevnica u SEO. A AI je uneo drastične promene u srž SEO i sam proces odvijanja SEO.

Doveo je do analize osećanja, precizne preporuke proizvoda i prepoznavanja slika i glasa.

Takođe, se iskazuje na polju predvidljive korisničke podrške i preciznog medijskog oglašavanja.

Za SEO, rast uticaja AI, pre svega znači promenu načina na koji marketari gledaju na kakav sadržaj kreiraju.

Od početnih ključnih reči i fraza, sa Google RankBrain se došlo do konteksta u kom se određene reči i izrazi upotrebljavaju.

Promene su dovele do toga da mašine same uče, bez ljudi, i to je podiglo čitav proces na mnogo viši nivo. Sada algoritmi uče od ogromne količine podataka.

Pretraživači su postali pametniji jer prepoznaju prirodni jezički proces, a kojim su postali sve bliži ljudima. I bolje prepoznaju upute i daju bolje preporuke.

To je dovelo da se algoritmi sami unapređuju bez prethodne najave da će do promena doći. Promene su sada stalne, automatske, bez prethodne najave a to znači da se algoritmi konstantno unapređuju.

Ključne reči gube na važnosti pošto je naglaska na tome da se iznađe onaj sadržaj koji daje najbolji odgovor na postavljeni upit. Takođe, naglasak je na vizuelnom delu tj. slikama i videima, koje isto treba ‚uvesti‘ u proces optimizacije.

Pretraga prirodnim jezikom

Pretraživanje glasom je još jedan domen gde dolazi do revolucionarnog napredaka.

Rešenja poput Siri, Cortana, Google Now, uz drastičan rast pretraživanja glasom, moraju odmah da nam daju odgovore na upite.

Ovo je donelo drastične promene u pretraživanju jer umesto pretraživanja po ključnim rečima, sada korisnici izgovaraju čitave rečenice kada pretražuju.

To dovodi do toga da je pretraga konverzacijska.

Marketari moraju da se upoznaju sa oblicima konverzacije i da kreiraju sadržaj koji će sadržati odgovarajuću frazeologiju.

Sve oko vrednosti

AI je revolucionizovao pretragu. I sada Google traži ono ‚šta je vredno za čitaoca‘.

Traži kvalitetne i pouzdane informacije i izvore.

Prednost je data sajtovima na kojima se ljudi duže zadržavaju a ne samo posete i odu tj. ‚odbiju‘ se od sajta…

Vezano za ovo su i linkovi. Nije više naglasak na broju linkova već na kvalitetu.

Od broj nasumičnih linkova koji vode ka Vašem sajtu, važnije je da su to linkovi sa sajtova iz iste tržišne niše, koji su vredniji i verodostojniji.

Kvalitet izvora a samim time i informacija drastično dobija na značaju.

Praktikujte najbolju praksu

Vreme trikova je prošlo, sada je kvalitet sadržaja i pouzdanost izvora na ceni. Osim toga, značajan faktor je i posećenost sajta tj. vreme koje posetioci provedu na njemu.

A ne sme se zaboraviti i na brzinu dostupnosti sajta, koja je jedna od ključnih karakteristika (zato ne štedite na hostingu).

P.S. Ima i jedna važna napomena, više dvojba – iz Google često dolaze pomešane poruke u vezi dužine teksta! Čas se kaže da sadržaj treba da buda dugačak ali detaljan a onda u sledećem momentu kažu da zbog Mobile First tekst treba da bude kratak, lako ‚svarljiv‘ jer moderni čitaoci nemaju vremena i neće da čitaju duge tekstove.

Jedino šta preostaje je da praksa od primera do primera pokaže šta donosi rezultate. Te zato konstantno treba raditi na optimizaciji!

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s