Evolucija marketinga: Od Manuelnog preko Automatizacije do Predvidljivog – Moderan Marketing

‚Ne opstaju najjače vrste, niti najinteligentnije, već one koje su najprilagodljivije na promene‘

Sa sigurnošće se ne može utvrditi da li je ovu mudru misao izrekao Čarls Darvin ili pak Leon Mekginison, ali ona i danas važi za marketare i stalno je moraju imati na umu.

Svi smo mi svesni rasta tehnologije eksponencijalnom brzinom. Praćenjem vesti i novosti iz digitalnog sveta, svaki dan postajemo sve više svesni kojom brzinom se internet i povezani uređaji razvijaju.

Sadašnjost života je po principu – Prilagodi se ili nestaješ!

U današnjosti je prepoznata potreba da se sve konstantno menja ili unapređuje jer bez toga se zadržava postojeće stanje koje znači prvo stagnaciju a potom i nestanak sa tržišta.

Promene su teške. Kako za pojedince tako još više za organizacije.

Brend se definiše u realnom vremenu

Od eksplozije podataka i povećanja dodirnih tačaka sa potrošačima preko promena u demografiji i potrošačkom ponašanju, današnji marketari se suočavaju sa potrošačima koji su preuzeli kontrolu i počeli da definišu brend u realnom vremenu.

Ovo nastaje kao posledica kombinovanja podataka, inovativnih tehnologija i dinamičnog korisničkog iskustva i sve to dovodi do definisanja brenda u realnom vremenu.

Glavni izazov modernih marketara je da kreiraju i podržavaju potražnju u realnom vremenu.

Sa razvojem veštačke inteligencije (AI) i prikupljanjem velikog broja podataka, i sa korišćenjem naprednih matematičkih modela, došlo se to tzv. Previdljivosti.

Što znači da marketari u realnom vremenu znaju koje promene će se javiti, kod koga, kada će nastupiti i gde ih treba isporučiti i po kojim cenama, a posebno je zanimljivo kako i gde promovisati te predmete/usluge.

Transformacija potrošačkog puta

Sve ove novosti su dovele do transformacije potrošačkog puta koji nije više linearan već je postao krivudav i sa dosta nepoznanica. Zato marketari moraju biti osposobljeni da prepoznaju i predvide potrošačka ponašanja kako bi ponudili prave stvari koje potrošači zahtevaju.

Ovo je postao naučni proces koji je dobio naziv Prepoznatljivost jer maltene u realnom vremenu kreira usluge/proizvode za potrošače.

Najveća verovatnoća za konverziju

Ulazak AI u marketing proces, je doveo do tešnje saradnje sa prodajom a sve sa ciljem da se kreiraju ponude prozvoda/usluga koje će najverovatnije dovesti do konverzije i kupovine u krajnjem koraku.

Transformacija podataka u predvidljiva ponašanja je doveo ne samo do tzv. naučnog potrošača, već je i ceo marketing proces podigao na mnogo viši nivo.

I marketing sada sa korišćenjem svih prednosti i pogodnosti modernih tehnologija, mnogo lakše i efikasnije može da izvršava svoje operacije.

Odgovornost je takođe na mnogo višem nivou i jasno je ko i gde nešto greši u celom marketing procesu. I sada je sve jasno i transparentno i zna se gde je potrebno izvršiti promene koje dovode do poboljšanja i rezultata.

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s