Privilegovana programatik promocija – Moderan Marketing

Konstantan razvoj tehnologije i tzv. Ad Tech, je doveo do ‚petog talasa‘ razvoja i doneo Privilegovanu programatik promociju.

Sa pojavom Programatik promocije, taj promotivni alat je konstantno rastao i usavršavao se, kao i svi akteri u tom procesu što je dovelo do Privilegovane programatik promocije.

U početku je bio upliv elektronike i razvoj algoritama za oglašavanje.

Kako je to sve raslo, veliki oglašivači su zahtevali za sebe privilegovan položaj zbog ogromne potrošnje i delom narušili osnovne principe programatik oglašavanje gde se reklamni prostor prodavao putem aukciji i davao je prostora i malim oglašivačima da zakupe reklamni prostori nađu svoje ‚mesto pod suncem‘.

Mada se programatik promocije može nazvati tzv. ekvilajzerom koji ispravlja amplitude i ujednačava pravila igre, ogromni budžeti narušavaju ta postavljena pravila igre.

Prednost koju veliki oglašivači imaju proizilazi iz poznavanja infrastrukture i upravljanja njome.

I najednom su veliki oglašivači privilegovani u celom tom prodajnom procesu.

Promena pravila igre u programatik promociji se desila onda kada je velikim oglašivačima data prednost i prvo organizovane aukcije za njih, odvojeno od svih drugih oglašivača a tek nakon što se odigraju zatvorene tj. privilegovane aukcije, reklamni prostor bi se ponudio svima ostalima.

Na scenu su opet stupili prodajni timovi i opet je došlo do upliva ljudskog faktora.

Treba biti iskren, i reći da su zapravo mali oglašivači narušili pravila igre jer su reklamni prostor koji su putem aukcija kupili po nižoj ceni, preprodavali velikim oglašivačima po mnogo višim cenama.

Privilegovana programatik promocija se zapravo odvija putem kontrole infrastruktre i krug se zatvorio a točak pokrenut novcem se opet okreće.

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s