Budućnost Account-Based Marketing (ABM) je Veštačka inteligencija (AI) – Moderan Marketing

Premisa ABM je da mi marketari svoje najvrednije resurse poput novca i vremena treba da usmerimo na najperspektivnije i najprofitabilnije prospekte.

Zašto bi trošili resurse na ljude koji neće da kupe?

Ispravno sproveden proces ABM donosi veliki ROI i mnogo bolje rezultate nego tradicionalne marketing metoda, ali uspeh je, za sada, ograničen samo na B2B marketing.

Budućnost ABM je dosta drugačija.

Gde ABM danas ne daje željene rezultate

Jedan od ključnih stubova ABM je da mi sa velikom verovatnoćom znamo ko su mogući kupci. I na osnovu privredne grane, veličine kompanije, prihoda, profita itd pravimo trijažu prospekata i dolazimo do onih koji će najverovatnije kupiti od nas.

Tu nastaje i problem jer se sa ABM, koncentracija vrši samo na velike kompanije a kompanije srednjeg nivoa a posebno male, i B2C kompanije, ispadaju iz dometa radara i marketari nemaju mogućnosti i sposobnosti da primete delove tržišta koji im mogu doneti značajne prihode i profit.

Npr. kako uočiti i razumeti zašto osmogodišnjak bira i kupuje žvakaću gumu, koliko često se obavlja ta kupovina itd

ABM dovodi kompanije do slepila jer se vide samo kupci koje im odgovaraju a ne vide se novi izvori rasta i profita.

U kojim domenima će AI popraviti ABM

Veštačka inteligencija (AI), sa posebnim naglaskom na nenadgledano učenje, će ispraviti mane i dovesti do rasta i veće profitailnosti.

Nenadgledano učenje uči mašine da kategorizuju podatke i povežu podatke iz mase podataka koji se poseduju bez predodređenog modela.

Umesto da se kao u nadgledanom učenju kaže poveži te i te finansijske podatke sa tim i tim kompanijama, u nenadgledanom učenju se daje zadatak da se iz mase podataka iznađe najbolje rešenje.

U novom ABM se umesto pretpostavki ko su nam najbolji prospekti i odakle dolaze, dolazi do toga da se filtriranjem mase podataka dolazi do najboljih prospekata jer se uočavaju veze nevidljive običnom oku.

Ljudi ne mogu u razumnom vremenskom roku da obave ovakve analize i dođu do željenih saznanja već su im za to potrebne nedelje i meseci. Ali sa uplivom i upotrebom AI, analiza je brzo gotova sa veoma sigurnim podacima i mogućim ishodima.

Budućnost je bliža nego što mislite

Budućnost u kojoj mašine daju akcione korake nije uopšte daleko. Već sada postoje stručnjaci za podatke koji se žale da se dave u moru podataka, ali će upliv i upotreba AI dovesti do filtriranja pravih, potrebnih podataka.

Stoga, budućnost je već tu!

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s