4 načina da optimizujete mobilni kopirajting za superioran UX – Moderan Marketing

U poslednjih par godina, najvažnije je da sajt bude optimizovan sa mobilne uređaje.

Sa dva velika updejta Google algoritma i koncentraciijom na mobilno optimizovane sajtove i kretnja ka Mobile First strategiji, oni koji to ignorišu su pred izvesnim žestokim udarom na rezultate pretraživaanja.

Sav dosadašnji trud neće ništa vrediti ako se ne izvrši optimizacija za Mobile i bude u skladu sa zahtevima modernog vremena.

Kopirajting je nesumnjivo značajan faktor mobilnog iskustva, a brendovi se manjim ekranima, mogu i trebaju prilagoditi uz pomoć sledeća četri saveta.

1. Uzmite u obzir kontekst korisnika

Efektivan mobilni sadržaj ne uzima samo u obzir korisnika tj. ko je on/a, njihovu interakciju sa brendom, pređašnja iskustva itd već uzima u obzir i naglašava kontekst u kom se nalaze.

Ovo znači – gde se nalaze, koje uređaje koriste, čak i njihovo stanje svesti.

2. Prednost korišćenju nad tonom

Dok je ‚jak‘ glas značajan za angažovanje potrošača, na mobilnim uređajima je značajniji ton i na to naročito treba obratiti pažnju.

Kratak i koristan sadržaj, sa što manje reči treba da budu u skladu sa kratkom i ograničenom pažnjom modernih korisnika.

U skladu sa tim i uređajima sa kojih se konzumira sadržaj, treba kreirati kratak ali efikasan sadržaj koji će olakšati potrošački put i ukloniti sve prepreka sa tog puta.

Sajtovi koji kombinuju ‚jak‘ glas sa konciznim call-to-action, su najefikasniji.

3. Razmotrite potrošački put

Kao psihički i emotivni kontekst, efikasan kopirajting uzima u obzir i gde potrošači žele da idu.

Ovo znači da je sadržaj konzistentan sve vreme, od početka do kraja.

Čest slučaj je da dizajneri žele da koriste jezik pun žargona, nepoznatih izraza koji zapravo ništa ne znače, stručnih termina itd a time zapravo samo stavljaju prepreke na potrošački put i otežavaju put do ostvarenja kupovine.

4. Koristite ‚zlatni trougao‘

Do ekspanzije mobilnih uređaja, pravilo je bilo da korisnici počinju čitanje od gornjeg levog ugla i tekst se prilagođavao tzv. F formatu koji je u tom obliku vodio pri čitanje teksta.

Ali mobilni uređaji su sve to promenili.

Najnovija istraživanja potrošačkog ponašanja, govore da se korisnici koncentrišu na ekran i žele da sve potrebno vide na ekranu u koji gledaju bez ikakvog sklorovanja i dodate navigacije.

Istraživanja govore da je 86% pažnje usmereno na gornje 2/3 ekrana a da sa daljim skrolovanjem ka dnu, pažnja značajno opada.

U skladu sa time, pri izradi kopije najvažnije informacije treba staviti u centar ili na vrh stranice.

To smanjuje odlazak posetilaca i pažnja se održava.

Ova četri saveta i njihova primena, značajno uvećavaju efikasnost Vašeg sadržaja, poboljšavaju UX i drže Vas u koraku sa modernim vremenom i savremenim tehnologijama.

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s