Da li će Google umreti?

Svako malo se pojavlju razne analize kako će neki Internet servis nestati pod pritiskom konkurencije.

Pre nekog vremena se spominjao nestanak Facebook, a neki dan sam slušao poodcast kako će FB uništiti Google, a jednom sam i pročitao da će navodno Pinterest nadmašiti AdWords u oglašavanju.To realno nije moguće. Jeste da je Google+ propao ali to nije bio osnovni biznis Google već samo jedan od pokušaja da se uđe u social, zbog profitabilnosti zbog sve veće angažovanost korisnika.

Vodi se totalni rat između Internet giganata na svim poljima.Svi pokušavaju da uđu u sve profitabilne segmenta: Google u društvene mreže sa G+, FB u pretraživanje sa Graph Search, oba u prenos glasa da konkurišu Skype…

Ali osnovni biznis je I dalje osnovni izvor profita.Google putem AdWords I AdSense dostavlja 90% reklama na Internetu, FB ima gro social korisnika iako mu raste značaj na tržištu oglašavanja. Dominiraju i na nekim drugim delovima tržišta npr. E-mail putem Gmail, skladištenje dokumenata putem Google Docs…Internet giganti ubijaju neke servise, pa je FB tako ubio dating sajtove. Ipak su ostale lokalne tržišne niše – sajtovi za poslove, nejkretnine, automobile… Preostali su samo neki servisi na velikim tržištima npr. Match.com u SAD.

Da bi nestao Google, mora da nestane potreba ljudi da saznaju nešto i odmah pronađu odgovore. Više niko ne kupuje enciklopedije već svi koriste samo pretraživače za saznanje neophodnih informacije. Da je to tako Yahoo! bi odavno nestao…

U tom totalnom rat neće niko od postojećih nikoga pobediti, već kao što je Lary Page iz Google rekao – Pobediće nas neki klinci iz garaže!

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s