Promotivni šum

Otkad je Norbert Viner u svojoj Kibernetici i prikazom u svom Viner filtru postavio i prikazao kako se odvija proces komunikacije, Marketing nastoji da što preciznije definiše nosioce procesa i njihovu ulogu.
U procesu koji se odvija po principu: Pošiljalac poruke — Primaoc poruke + Povratna sprega, uvek se pojavljuje Šum koji remeti proces.
Šum nastaje ili kao neadekvatna poruka koja se odašilje u promotivnoj komunikaciji ili kao rezultat delovanje konkurencije.
Ovde bi da naglasim Šum koji nastaje kao želja da se ometanjem konkurentskih promotivnih napora, zadrži postojeće stanje.
Mada, na prvi pogled deluje kao da konkrencije želi da privuče klijantelu, pravi cilj je odvraćanje prelaska postojećih korisnika kod konkurencije jer se stvara zbrka i klijent ne vidi razlog zašto bi promenio dosadašnji proizvod ili uslugu.
Ima više primera Promotivnog šuma.
Jedan su banke.
Pre par meseci bilo je prisutno intenzivno promovisanje keš kredita. Ono nije nastalo dominantno iz potrebe da se privuku novi klijenti, već iz potrebe da se zadrže postojeći.
Jedna od banaka je krenula sa promovisanjem svoje usluge keš kredita, a druge su ubrzno krenule da promovišu istu uslugu.
Promovisanjem svoje usluge keš kredita, korisnicima se oduzima razlog za prelazak u drugu banku, i korisnici bankraskih usluga u toj promotivnoj džungli ne mogu da identifikuju jasan razlog zbog kojeg bi promenili banku, a pritom imaju i dodatni finansijski napor izmirivanja svih preuzetih obaveza na na osnovu dozvoljenog minusa…
Drugi primer su mobilni opereteri.
Na tržištu se u sadašnjost ističe samo jedan model mobilnog telefona -iPhone, kao BlackBerry pre. Sve ostalo i svi paketi usluga čine ‘maglu’ koj odvraća korisnike od promene mreže. Korisnici ne mogu jasno da identifikuju prednosti nekog promovisanog paketa usluga jer već za par dana konkurencija promoviše nešto ‘za dlaku’ jevtinije i bolje.
Na kraju se sve svodi na isto, jer svi oni imaju iste marginalne troškove za prenos glasa i podataka.
Kao primer treba uzeti i trgovinske lance.
Kao da neko privučen cenom svinjskog buta, pilećeg bataka itd ode u baš taj trgovinski lanac.
Svi oni se promovišu sebe da podsete potrošače da i oni i dalje postoje.
A istraživanja tržišta su pokazala da je lokacija i blizina prodajnog objekta ključni za donošenje odluke o potrošnji!
Kao primer uzimam penzionerke iz moje zgrade koje odlazak u neki trgovinski lanac smatraju rekreacijom i šetnjom, a nisu vođene promovisanim cenama…
Iz svega prethodno napisanog sledi da cilj: Poslati pravu poruku u pravo vreme pravim ljudima ! je izazov sa kojim svaki markgeting mora da se nosi!

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s