Politički mikro-targeting

Svaka izborna kampanja za predsednika SAD donese nešto novo u domenu marketinga.

Prošla je donela nastup u istom terminu na svim TV.

A manje je poznato da je tada po prvi put primenjen mikro-targeting sistem za elektronsko praćenje glasača ‘Projekat Hudini’. Glasačima su davane 4 cifre koje su oni prosleđivali SMS-om nakon glasanja.

Pomoću tog sistema Obama je pobedio Mekejna.

Poučeni tim iskustvom, Republikanci su ovaj put u ponedeljak poslepodne lansirali svoj sistem ‘Orka ubica’ pomoću kog su angažovali 34 000 operativaca i povezali pametnim telefonima sa 800 volontera na terenu.

Obamin štab je imao manje sofisticiran sistem ‘Gordon’.

O efikasnosti i značaju tog sistema govori da je Obama pobedio u Indijani za 25000 glasova, a pomoću tog sistema je smanjen za skoro polovinu broj potrebnih poziva ka glasačima.

Mišljenja sam da je politički marketing najsofisticiraniji model marketinga jer to je posao gde se troši mnogo novca a rezultati su upitni, i zbog toga se nastoji što preciznije postići cilj i opravdati uložene sredstva.

U kreiranja persona se ide dotle da se identifikuju podržavaoci po zanimanju i nastoje ‘pogoditi’ marketingom, kako bi dalje prenosili poruku, tako da demokrate npr. targetiraju šankerice jer one najbolje prenose njihovu poruku.

Proračuni govore da je ovaj put potrošeno 6 milijardi na kampanju. Dobro ta ogroma količina sredstava je u direktnoj vezi sa poreskim sistemom u SAD, ali ne treba smetnuti sa uma da će partije zaraditi na prodaji sistema za mikro-targetiranje.

Isto kao što američka vojska transferiše tehnologije u komercijalnu upotrebu, tako je nastao Internet, mobilni telefoni itd.

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s