SEO – Budi pošten i pretraživači će te ceniti

Sećam se pre 6 godina dok sam radio u jednoj Internet firmi, devojka iz Moldavije koja je prešla u marketing iz Operacija me na chat-u kontaktirala da joj objasnim šta radi Marketing i šta od nje očekujem…..

I kroz priču o raznoraznim temama, mi spomene da se ona razume u SEO. I da je radila za neku američku kompaniju to, valjda je bila neka turistička platforma.
Šta je to SEO? upitao sam je. I ona krene da mi objašnjava. I tada sam se počeo zanimati time.
I pošto sam ekonomista, marketingaš a ne tech geek, skontao sam da je SEO prevazišao čisto tehničke okvire i postao marketinška tehnika jer tretira ono što programeri ne znaju: Reči.

U firmi je postojala praksa da se subotom prepodne održavaju online treninzi iz raznoraznih tema i jedne subote odlučimo da će biti o SEO, a da ću ja biti co-host.
Na trening se priključili svi programeri i tokom trening krenuli kao gladni vukovi da napadaju devojku jer kako devojka može njima ‘velikanima’ da objašnjava šta je SEO.
Ona pritome uspešno odbila sve napade (uz moju pomoć) i pojasnila mnogo stvari.

I tako se ja tom temom bavim godinama.
I ne znam ništa tehnički uraditi, znam šta treba a ne znam kako.

Ta koleginica se kasniije odselila u Kanadu i zaposlila kao SEO savetnik u nekoj online gambling firmi i mi nastavili diskusiju o toj temi.

Kada sam radio na svom portalu www.SrbijaBiz.com razmišljao sam u okvirima SEO, kako će Google to videti,, koje ključne reči da izaberem, slogane, H1, H2, tagove itd.

Za to vreme, tokom godina, pretraživači, prevashodno Google, su nebrojeno puta promenili parametre i načine rangiranja….
Ako se čovek bavi white hat SEO, ne mora da brine.
Google nekada malo bolje, nekada malo lošije rangira ali najbitnije je zadržati pravac i autentičnost uz neophodna prilagođavanja tokom vremena.

Kroz godine SEO više nije programerska tehnika već marketinška, prošli su Pande, Pingvini itd. ali osnova ostaje.

Treba biti autentičan.
Google radi upravo na tome da prepozna šta je autentično i originalno jer Content is king pa nastoji da eliminiše spam i da prepozna originalni sadržaj.

Sa učestalošću objavljivanja stvar je drugačija od svetskih saveta.
Srbija je malo tržište i nema tako čestih promena sadržaja, tako da taj faktor ne igra preterano ulogu kod nas.

P.S. U Srbiji treba optimizovati samo za Google! Svi drugi pretraživači su nevažni i ako neka poseta stigne sa drugih pretraživača, oni su nebitni i ne stvaraju nikakvu konverzaciju i akciju.

2 mišljenja na „SEO – Budi pošten i pretraživači će te ceniti

  1. Slažem se sa tim da je sadržaj najbitniji. Ponekad je vrlo teško objasniti ljudima na ovim prostorima kako se treba baviti optimizacijom i da to nije nešto smuti-pa-prospi i zavaraj Gugl, već cela jedna delatnost, usko povezana sa marketingom kojom se mora baviti na pravi način. Jedan veći broj vlasnika sajtova, a i tzv. SEO stručnjaka se uglavnom žali na Gugl, Pandu i Pingvina i toliko. Malo pažnje se obraća na to da se SEO stalno menja i da se stalno mora usavršavati.

    1. Otkad sam se zainteresovao za SEO, sve se mnogo puta promenilo a sadržaj nikada, i marketinški pristup tome.

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s