‘Nepostojeći marketing’

Često se u stručnoj literaturi, newsletter-ima (biletenima) itd. govori o marketingu ‘od usta do usta’ (word of mouth marketing, viral marketing) kako se on odvija, kako planirati, sprovesti, ali nakon presušavanja jednog podcasta iz edicije MarketinOverCoffee, shvatio sam da taj fenomen jednostvano ne može biti planski, jednostvano marketing ‘od usta do usta’, ‘na preporuku’ se ili odvija ili se ne odvija.

Ne može se planirati.

Kod ove vrste marketinga, od planiranja je važnije da li se on odvija u pozitivnom smeru (sistem ‘na preporuku’) ili se odvija u negativnom smeru.

Kao što postoji izreka – Dobar glas se daleko čuje, a loš još dalje! tako i marketing ‘od usta do usta’ je intenzivniji, detaljniji u negativnom nego pozitivnom smeru.

Korisnici, potencijalni korisnici neke uluge i/ili proizvoda su skloniji da duže i detaljnije prepričavaju svoja negativna iskustva vezana za neki proizvod ili uslugu, jer psihološki je razumljivije da su ljudi više pogođenim negativnim nego pozitivnim iskustvom.

A pogotovo, u savremenom svetu gde ne postoji fenomen nedostatka već prenatrpanosti, gde je svaka usluga, samo jedan klik, samo jedna vrata dalje… korisnici će samo kratko da se izraze o pozitivnom iskustvu, dok će negativno biti propraćeno brojnim opisima, detaljima…

Stoga, firme trebaju da konstanto rade na usavršavanju svojih usluga i prezentaciji i pružanju istih.

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s