Uspešnost raznih usluga i sajtova u raznim zemljama

Dok Google, u odnosu na konkurente,  nadmoćno vodi u pretraživanju interneta i prohodima od online promovisanja, postoje određeni segementi u kojima su preostala dva konkurenta Yahoo i Microsoft Live bolji.

Tako, većina za proveru broja linkova koji vode  ka nekom sajtu koristi Yahoo-ovu uslugu Yahoo Site Explorer, Yahoo Finance su najpopularnije poslovne vesti, potom idu Microsoftove, a na kraju Google-ove.

Yahoo je najpopularniji u Francuskoj, a Microsoft Live ima primat u  Holandiji itd

Osim ‘trijumvirata’ Google, Yahoo, Live.com, konkurencija osim između njih samih, postoji i u domenu ‘trijumvirat’ sa jedne strane, a sa druge strane drugi pružaoci usluge npr. u readerima RSS feed-ovaa između ostali ‘nezavisnih’ koji se međusobno takmiče kao npr. društvene mreže MySpace, Facebook, Hi5…

Može se primetiti, da ‘veliki igrači’ kad god primete popularnost neke usluge, nastoje ili sami da ih razviju ili nastoje da putem akvizicija zauzmu položaj na tom tržišnom segementu.

Najčešće prvo pokušaju razviti sopstvenu uslugu, a ako ne postigne zapanjujući uspeh, izvrše akviziciju ili neku formu strateškog partnerstva.

Primeri. Google je kupio Orkut najpopularniju društvenu mrežu u Brazilu, napravio dogovor sa News Corp. oko MySpace, MSN je kupio 5% Facebook-a, Yahoo je kupio Flickr i obustvai svoju uslugu Yahoo Images….

Osim globalne konkurencije, postoji regionalna/lokalna.

Tako u Rusiji i svim zemljama bivšeg SSSR-a tržišnu bitku vode Yande.ru i Mail.ru.

U Rumuniji na tržištu poslova ‘ljutu’ bitku vode BestJobs.ro i Ejobs.ro. U Bugarskoj je najpopularnije društvena mreža sajt Impulse.bg (vlasništvo Neogena) itd

Zaključak bi mogao biti da je u online biznisu – konkurencija svuda i  između svakog.

Internet (online) biznis, kao najeklatantniji oblik globalizacije, upravo dokazuje sve prednosti i nedostake tog fenomena

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s